Klaidos žinutė

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls - _menu_load_objects() (eilutė 579/home/sventosi/domains/sventosiospm.lt/public_html/includes/menu.inc).

Sveikai maitintis ir sportuoti

                                            Lapkričio 8-oji - Europos Sveikos mitybos diena

         Rytmetį susirinkę į mokyklą, iš televizoriaus ekrano, pasitinkančio kiekvieną įeinantį, sužinojome, kad lapkričio 8-oji visoje Europoje svarbi kaip Sveikos mitybos diena: šią dieną daug dėmesio skiriama tam, kad visi susimąstytų apie tai, ar teisingai maitinasi. Ypač įsiminė tarp pranešimų, filmukų apie mitybą ekrane nuolat pasirodantis Sokrato, senovės graikų filosofo, posakis: ,,Valgyti reikia, kad gyventum, o ne gyventi, kad valgytum“. Vadinasi, jau net prieš 2 -3 tūkstančius metų antikos žmonės buvo raginami suprasti, koks svarbus valgant yra saiko laikymasis. O juk ir lietuviai turi patarlę: ,,Kas per daug, tas nesveika“.

         Visa mokykla labai skaniai kvepėjo, ir, mūsų džiaugsmui, išgirdome pranešimą, kad per antrąją pertrauką visi – ir mokiniai, ir mokytojai - esame kviečiami pasivaišinti ,,sveikuolišku“ pyragu. Mokyklos administracija ir virėjos pasirūpino, kad jis būtų iškeptas iš sveikatai naudingų produktų ir – svarbiausia – be cukraus. Pyragas buvo tamsokos spalvos, tačiau tikrai gardus, sotus, kvepiantis cinamonu ir bananais – mielai būtume sukirtę po keletą porcijų...

         Tą dieną ir per pertraukas, ir pamokose turėjome galimybę įgyti naudingų žinių apie tai, kokią įtaką maistas daro sveikatai, antsvoriui, darbingumui. Šia tema vaizdo įrašus demonstruojantys mokyklos televizoriai nuolat mums primindavo ir valgykloje kabantį plakatą su sveiko maitinimosi piramide.

         Buvo įdomu skaityti po trijų pamokų koridoriuose atsiradusius net du stendus su sveiko maisto receptais. Iš knygelės ,,Mūsų senelių valgiai“ juos ne tik dailiai išrašė, bet ir spalvingai iliustravo mažieji pradinukai. Pačių išradingai sukurtus sveikus valgius per lietuvių kalbos pamokas aprašė ir šeštokai bei septintokai. Dėmesio verta Nojaus Kairio, Manto Kulviečio, Tito Paulausko, Martynos Sumaryuk ,,kulinarinė“ patirtis: negirdėti neregėti sveikuoliški valgiai ir skanumynai iš obuolių, šaldytų uogų, morkų, kopūstų ir kitų daržovių.

         Mes, aštuntokai, rašydami straipsnį šios dienos tema, pasidomėjome, kaip dar ji gvildenama interneto prieigose. Visur buvo pabrėžiama, kad gamtos teikiamose gėrybėse - vaisiuose ir daržovėse - yra įvairiausių žmogui reikalingų medžiagų, vitaminų. Nustebome, kad itin  išgirtos avižų, grikių ir kitokių grūdų košės, kurias ypač rekomenduojama valgyti pirmoje dienos pusėje: tai ,,vienas pagrindinių patiekalų, teikiančių būtiniausias maistines medžiagas“. Supratome, kad į mokyklą negalima eiti be pusryčių; valgyti reikia ne tik rytą, per pietus ir vakare, bet būtini ir dienos užkandžiai. Mūsų taip mėgstami saldūs gėrimai, menkaverčiai skanumynai tik žaloja sveikatą, augina antsvorį: visa tai reikia keisti vaisiais, daržovėmis, juoda duona. Labai svarbus yra pats paprasčiausias vanduo: per dieną jo patartina išgerti 8 stiklines.

         Sveikos mitybos dieną mokykloje taip pat buvo priminta, kad sveikatai labai svarbus ir judėjimas. Todėl po 6 pamokų visi mokiniai buvo pakviesti į salę bendrai linksmai mankštai.

         Taigi, jeigu norime būti sveiki, gražūs, stiprūs ir linksmi, nebeleiskime pinigų visokiems konservantais, dažikliais, saldikliais apnuodytiems saldumynams, traškučiams, venkime gazuotų ir saldžių gėrimų. Pratinkimės graužti oranžines morkas, treškinkime kopūsto lapą, agurką, gardžiuokimės obuoliu, pomidoru, duonos riekele, o namie ant stalo turėkime lėkštę raugintų kopūstų, ąsotį vandens. Ir - sportuokime!

 

                                  Aštuntokai Mantas Litvinas, Paulius Dejus, Mantas Gaučius

___________________________________________________________________

www.palangostiltas.lt

Sveikuoliško pyrago receptas

KUKURŪZINIS PERSIKŲ IR BANANŲ PYRAGAS 

Jums reikės:


1 stiklinė kukurūzų miltų (POLENTA)
1 stiklinė viso grūdo „Spelta“ miltai
Cinamonas, ciberžolė
Kepimo milteliai
4 kiaušiniai
2 nedideli bananai
3 persikai (galima keisti moliūgu)
70 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus (tinkamo kepimui)
1 šaukštas medaus/ klevų sirupo/ agavų sirupo

 

Gaminimo žingsniai:
 

         Viename inde sumaišykite visus sausus ingredientus (kukurūzų miltus, viso grūdo spelta miltus, kepimo miltelius). Kitus ingredientus – kiaušinius, bananus, persikus, aliejų ir medų išplakame iki vienalytės masės. Abiejų indų turinį supilame į vieną ir gerai išmaišome. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 40 min. Iškepusį pyragą barstome žiedadulkėmis.

www.sveikataipalankus.lt